KAASLIEFHEBBER EN CHOLESTEROL-BEWUST?
VOOR JOU IS ER KEES!
Wat is Kees?
In kees vervangen we de melkvetten door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet. De unieke samenstelling zorgt ervoor dat kees 50% minder verzadigd vet* bevat. Daarom is kees goed voor je cholesterol. Bovendien bevat kees 25% minder zout* en dat is goed voor je bloeddruk.
*vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd
Verschillende instanties staan positief ten aanzien van producten die minder verzadigd vet en minder zout bevatten, zoals kees van keesmakers. De Hartstichting en het Voedingscentrum moedigen initiatieven aan die dit bewerkstelligen.
Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.
Vegetarisch
kees heeft het Vegetarisch Keurmerk van de Vegetariërsbond, omdat kees wordt gestremd met vegetarisch stremsel.
Lactosevrij
kees is lactosevrij: tijdens de rijping van kees zetten melkzuurbacteriën de lactose uit de melk om in melkzuren. Het restpercentage lactose dat overblijft is bijna te verwaarlozen, op iedere 100 gram bedraagt de hoeveelheid minder dan 0,01 gram. Hierdoor kunnen ook ‘lactose-intoleranten’ beide varianten van kees met een gerust hart eten.
Weidemelk
kees wordt gemaakt door DOC kaas in Hoogeveen van magere melk en plantaardige oliën. De koemelk wordt door boeren aan DOC geleverd. DOC is een van de ondertekenaars van het Convenant Weidegang. Daarmee ondersteunen zij de weidegang van de koeien want koeien houden van de buitenlucht. De boeren aangesloten bij DOC kaas worden aangemoedigd om het vee voor tenminste 6 uur per dag, 120 dagen per jaar buiten te laten grazen.