BBQ kaas recepten Recepten

Geitenkaaspakketjes op de BBQ

Ingrediënten

1 teentje knoflook
1 (liefst biologische) citroen
1 el zwarte peperkorrels
2 tl tijmblaadjes
1 dl honing
3 el olijfolie
4 plakken chèvre rijpend van 1,5cm dik
8 plakken rauwe ham
handje geroosterde pijnboompitten

Werkwijze

Maak een marinade van de olie, tijm, honing, het raspsel van het geel van de citroenschil, het sap van een halve citroen, grof gehakte peperkorrels en de geperste knoflook.
Leg de plakken geitenkaas in een schaal, giet de marinade erover en laat een uur intrekken. Knip 4 stukken bakpapier van 20 x 20 cm en leg deze op iets grotere stukken aluminiumfolie. Leg op ieder stuk papier twee plakken rauwe ham kruislings over elkaar, leg daarop een plak chèvre en besprenkel ze met het restant van de marinade. Vouw de plakken ham over de kaas en vouw vervolgens de randen van het papier en de folie omhoog zodat er een soort schaaltje ontstaat. Rooster de pakketjes gedurende 5 minuten op de hete barbecue tot de kaas iets gesmolten is. Bestrooi tot slot met wat geroosterde pijnboompitten.

Geitenkaasspiezen op de BBQ

Ingrediënten

6 satéprikkers
12 grote groene knoflookolijven
12 sud ’n sol tomaatjes
plat stuk Geitenkaas van 300 gram
halve gele paprika
6 plakken rauwe ham (bijvoorbeeld Serrano)

Werkwijze

Week de satéprikkers een uur in koud water. Snijd de paprika in 12 gelijke stukken en de geitenkaas in 12 gelijke blokjes. Snijd de plakken ham doormidden en vouw in iedere helft een blokje kaas. Zorg er voor dat de kaas goed is ingepakt! Rijg een blokje geitenkaas met ham, een sud ‘n sol tomaatje, een olijf, een stukje paprika, een blokje geitenkaas met ham, een sud ‘n sol tomaatje, een olijf en een stukje paprika aan een prikker. Herhaal dit voor alle 6 prikkers. Rooster enkele minuten rondom op de barbecue.

Gevulde paprika met Kees

Ingrediënten

- 3 paprika’s
- ½ aubergine
- 1 tomaat
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 100 g kees geraspt

Werkwijze

Snij de paprika’s in tweeën en haal de pitjes eruit. Snij het sjalotje fijn en de aubergine en tomaat in blokjes. Gebruik bij de tomaat alleen het vruchtvlees.
Verhit in een pan de olie, fruit hierin het sjalotje aan en pers de knoflook erbij. Voeg de aubergine toe en bak het zo’n 5 minuten. Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie, tomaat en kees toe. Schep het mengel in de paprika’s en pak ze in met aluminiumfolie. Leg de paprika’s zo’n 20 minuten op de BBQ.

Tip: dit gerecht kan ook in de oven gemaakt worden, hierbij hoeven de paprika’s niet in aluminiumfolie verpakt te worden.

 

 

Ge­gril­de ven­kel met over­ja­ri­ge Hol­land­se kaas

Ingrediënten

  • 2 grote venkelknollen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 3 eetlepel verse tijm (blaadjes)
  • 100 gram overjarige kaas

Werkwijze

Venkelknollen van boven naar beneden in 4 plakken snijden. Plakken venkel in ruim kokend water met zout in ca. 5 min. beetgaar koken. Venkel laten uitlekken. In lage schaal olie met balsamicoazijn door elkaar kloppen. Uitgelekte venkelplakken door dressing scheppen, schaal afdekken en tot gebruik op kamertemperatuur bewaren.

Venkelplakken op goed ingevet rooster of grilltopper aan elke kant 3 à 4 min. grillen. Af en toe met achtergebleven dressing bestrijken. Venkelplakken op schaal leggen, met tijm en eventueel zout en peper bestrooien en kaas erboven schaven. Venkel warm of lauw serveren. Als voorgerecht lekker met ciabatta met olijven en als bijgerecht lekker bij mediterrane gerechten met lamsvlees.

Tip:

De venkelplakken moeten heel blijven. Keer ze daarom voorzichtig met een tang en gebruik eventueel de grilltopper om ze op te grillen.